fbpx

Програмиране за деца с mBot

Програмирането е интересно, но някои децата имат нужда от допълнителен стимул, за да открият забавната страна на програмирането. В такива ситуации на помощ могат да дойдат роботите. Комплектите mBot са добра възможност за учениците да експериментират с контруирането и програмирането на различни роботи. 

програмиране за деца

Уроците по програмиране с mBot включват конструиране и управление на роботи. По този начин учениците се забавляват, получават нови знания и развиват важни умения като логическо мислене и креативност.

Роботите се конструират от метални части, които децата сглобяват с помощта на болтове, гайки и други елементи. В началото на обучението по роботика учениците се научават да работят с инструменти като отвертка и гаечен ключ за да може да се справят конструкциите. 

Когато имат готов робот, децата започват да го програмират. Програмирането на mbot се извършва визуални логически блокове, но в по-голямата си част те съдържат записани командите с думи и учениците може да се ориентират лесно. Това е и една от причините за участие в курса да се изискват основни познания по английски език.

След като програмата е готова, децата я качват на робота с USB кабел или Bluetooth. Интересното при подобна комбинация от робот и програма е, че учениците виждат инструкциите в действие и лесно могат да разберат, ако са допуснали грешки.

програмиране за деца

Едни от най-простите програми, които създават децата са движение напред и назад, правене на кръг или квадрат. Тези действия им дават възможност да започнат с обучението по програмиране и да бъдат по-уверени със следващите по-сложни задачи, например, излизане от лабиринт. 

Платките, с които се управлява mBot, имат вградени сензори, както и други, които учениците сами свързват към конструкцията. Тези сензори служат на роботите като сетива, които да им помагат да се ориентират. Освен това комплектите притежават и LED дисплей, на който могат да се изобразяват цифри, букви и различни картинки. С помощта на сензорите задачите пред учениците са интересни и ги предизвикват да мислят. 

В училище по роботика “Академия Роботика” се организират курсове по роботика и програмиране с mBot. Те са забавни и подходящи за деца на възраст 12-16г. На занятията учениците се запознават с новите технологии и тренират ключови умения като работа в екип и логическо мислене. Може да намерите повече информация за курса тук: 

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!