fbpx

Как да представим науката и технологиите на децата

Науката и технологиите могат да бъдат интересни за децата, ако им се представят по привлекателен и разбираем начин. Учебниците не са достатъчни, за да се запали интереса на детето, а сухата теория често ги отблъсква и прави материалът скучен. Най-добрият начин за представяне на науката и технологиите на децата е чрез практика.

STEM обучението включва предметите наука, технологии, инженерство и математика, които са може би едни от най-интересните за децата. Колкото и да са увлекателни, те са трудни за разбиране. Ако в изучаването им бъдат включени примери, които да са близки до учениците, експерименти и интересни задачи, разбирането им няма да бъде проблем.

В „Академия Роботика“ използваме курсовете си, за да разясним на децата как работи заобикалящия ни свят с помощта на роботи. Говорим за Космоса докато правим конструкции, които да изпълнят интересни мисии на различни планети. Учим физика докато строим и програмираме механизми като катапулт и хеликоптер. 

От нашата практика разбрахме, че интереса на децата идва, когато те самите направят нещо. Именно за това ученето чрез практика е един от най-добрите методи, защото позволява на учениците да научат теорията и след това да я  приложат. В Академия Роботика използваме истински роботи като по този начин децата свързват конструкциите с реални ситуации и затвърждават новите знания. 

Освен в училище и различни курсове, вие самите можете да помогнете на децата да се запознаят с наука и технологии. 

Разрешете на децата да използват кухнята

Кухнята може да бъде едно от най-забавните помещения в дома. Позволете на децата да я използват отвреме на време като лаборатория. Това би било перфектното място, на което ще могат да направят различни експерименти, като например, вулкан от оцет и сода. 

А защо не опитате да готвите заедно? Обяснете на децата за различните съставки, последователността според която трябва да ги добавят и им разяснете различните консистенции. По този начин ще се научат да готвят, а след време ще могат да свържат наученото с уроците по химия. 

Не се страхувайте от бъркотията, която децата ще оставят след експериментите си. Може дори заедно да почистите и да им покажете магията зад мехурените балони. 

Посещавайте заедно музеи и изложения. 

Няма по-добър начин да запалите интереса на децата към науката от това да им я покажете. Повечето деца обичат да докосват различни предмети и да си държат ръцете заети. Може да поддържате техния интерес като ги водите в различни музеи, научни центрове и изложения. 

На такива места малчуганите могат да видят старинни артефакти и уникални научни експонати. В някои от музеите също така има и интерактивни секции, където децата могат да играят игри и да разбират за експозициите и дори да се докоснат до техни макети. 

Посещението на различни изложение би било полезно както за вас, така и за децата ви. В много от случаите на подобни събития участват различни школи и представят техните занятия. Освен че детето ще може да се докосне до всичко, което види, вие като родители ще имат възможност да огледате и да изберете интересни и подходящи извънучилищни занимания. 

Не ги спирайте от използването на телефоните

В днешно време децата се раждат с технологиите. Като хванат смартфон вече знаят как да го използват и да се забавляват с него. Ваша е ролята да им помогнете да използват технологиите по безопасен начин и с образователна цел. 

Насърчавайте ги да играят игри, които биха им помогнали да развият знанията и уменията си. Пускайте им образователни видеа, където неща от ежедневието им са обяснени как и защо. Можете да намерите DIY видеа (Направи си сам) и да оставите децата да се забавляват докато се опитват да ги направят.  

Обяснете на децата, кои уебсайтове са подходящи да използват и защо. Може дори да им ги запишете в браузъра и да им обясните как да ги отварят. 

С помощта на тези съвети може да представите науката и технологиите на децата в по-ранен етап. След време малчуганите ще се нуждаят от място, където да намерят и други с техните интереси.

В Академия Роботика организираме курсове по роботика и програмиране за деца от 5 до 16г. като ги запознаваме с различни науки и им даваме възможност да се забавляват докато научават нови неща. Може да научите повече за занятията ни тук: 

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!