LEGO робот изстрелващ самолетчета – РОБО Забавления @РОБОТИКА

Тази статия е първата от поредицата „Забавление с ЛЕГО роботи“. От време на време правим по някой забавен мини проект и решихме да разкажем повече за това. Основно действащо лице в тези проектчета е Теди, близък приятел на екипа на „РОБОТИКА“.

Та сега ще разкажем за една щура идея, която реализирахме преди около месец – роботизирана писта за изстрелване на самолети. Вървим малко назад с историите, но ще опитаме да наваксаме в бъдеще… :).

Как се роди идеята за този робот? 

Една неделя, в която нямахме занятия, Теди ни дойде на гости, за да опита да измайстори нещо. Това нещо се оказа въпросния робот за който стана дума. Стори ни се готина и забавна идея… Без да му мислим много се включихме в измислянето и конструирането на LEGO робота.

Първо трябваше да се преборим с няколко основни предизвикателства:

  • Проектиране и конструиране на дълга и подходяща поточна линия.
  • Конструиране на подходящи „самолети“.
  • Проектиране и конструиране на подходяща приставка за изстрелване на „самолетите“.
  • Създаване на подходяща платформа за целия ЛЕГО робот.

Поточната линия мина през няколко етапа. Първо бяха две отделни линии, но се оказа, че много трудно може да си подават самолетите. Идеята на робота беше да бъде по-компактен и практичен. Опитахме се да ги монтираме на различна височина, под различни ъгли, да се движат с различна скорост, да ги свържем със специални странични ограничители, които да насочват самолетите, но нищо не се получи.

lego robot 2 lenti za samoleti

След около час борба, в опити синхронизираме лентите и да ги накараме да работят заедно, решихме просто да променим конструкцията и да имаме една дълга лента. Направихме го, тествахме задвижването и всичко работеше добре. Също така се оказа, че един ЛЕГО мотор може да задвижва без проблем лента дълга около 1.40 м, което ни учуди, но и зарадва…

Продължихме към следващата част от плана – изграждането на подходящи самолети. Бързо установихме, че трудно може да направим нещо, което да прилича на самолет, в същото време да бъде изстреляно и да успее да лети. Причината е, че искахме самолетите да се изстрелват, подобно на тенис топки. С помощта на въртящи се ролки. Затова трябваше самолетите да придобият по-компактна и подходяща форма. Решихме, че вече няма да са самолети, а мини космически кораби и продължихме с конструирането им.

cherni-lego-samoleti-za-robot

След като имахме лента и самолети, беше време да пристъпим към механизма за изстрелване. Той се състои от два големи мотора и система от 12 зъбни колела. Понеже моторите не достигаха подходяща скорост на въртене, увеличихме скоростта с няколко двойки зъбни колела. Макар и да се стартираха трудно, веднъж набрали скорост нямаха спиране. Дори се усещаше как правеха вятър около себе си.

Строяхме LEGO робота вече над 4 часа. Да може да изглежда като проста ЛЕГО играчка, но наистина се искаха сериозни усилия, докато стигнем до момента, в който имаме всички необходими елементи и те работят сравнително добре.

Направихме кратка почивка за хапване, защото презареждането от време на време с бисквити и солети не беше достатъчно…

Та малко след като хапнахме, започнахме подготовка за официални тестове на цялата конструкция. Закрепихме робота на подходяща височина и под подходящ ъгъл за излитане на самолетите. Първите няколко опита не се получиха кой знае колко добре, но някъде на 3-4 опит, след калибриране на скоростта на моторите за изстрелване и скоростта на движение на лентата, всичко се получи супер.

В това видео може да видите как Теди прави официален тест на робота.

А това, което се вижда под механизма за изстрелване е ултразвуков сензор, който имаше за цел да засича дали има нещо пред лентата и на какво разстояние е то. За жалост обаче не сме документирали как работи. Идеята беше ако засече нещо, лентата да спира с изстрелването на самолети.

Ако искате да се построите нещо такова вкъщи, но нямате LEGO робот, може да си набавите от тук: Магазин за ЛЕГО роботи

Или пък може да се включите в курсовете по ЛЕГО роботика за деца: Курсове по роботика

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!