Пролетна академия по Роботика, Програмиране и Предприемачество – 10.04 / 13.04

Става дума за ускорен курс ( 4 дни от пролетната ваканция), обхващащ три супер интересни и полезни теми за деца между 8 и 13г.

Какво предлагаме? Предлагаме интересен, полезен и интерактивен начин за прекарване на част от ваканцията. Или както част от родителите ще кажат… „Абе искаме децата да правят нещо смислено, а не само да стоят пред компютъра… „. За тази цел обединихме три много интересни теми за децата – Програмиране, Роботика и Предприемачество. Тези теми успешно ангажират вниманието им, развиват мисленето им и насърчават интереса им към нови знания.

Роботиката – Така обясняваме и показваме на децата как работи заобикалящия ни свят. Насърчаваме интереса им към техническите науки и новите технологии. Да трупат знания и да мислят за принципни решения на актуални проблеми за обществото. Да видят на практика как функционира нещо, което изграждат сами. Да го направят, да го „счупят“, след това да го подобрят и т.н.. Реално учене с практика. Чрез изучаването на роботика се стимулира любознателността, насърчава се изобретателността, развива се пространственото мислене и фината моторика. Трябва да отбелeжим, че става дума за LEGO роботика, която е много близка до младежите и в същото време предлага различни по трудност предизвикателства. Подходяща за младежи между 8 и 26г.

Програмиране – Така стимулираме деца да създават логически и алгоритмични решения на проблемите, с които се сблъскват. Чрез програмиране децата успешно развиват мислене, което може да им помогне в различни сфери от реалния живот. Развиването на логическо мислене помага при взимането на правилни решения, а развиването на алгоритмичното мислене помага при изпълнението на това решение. Чрез програмиране може да се добият ценни умения, като:

  • да прилагат логическо и практично мислене при решение на задачи;
  • да разбиват големите задачи на по-малки;
  • да не се отказват, ако не сработи, а да опитат отново;
  • да търсят решения дори и на невъзможни задачи.

Може да кажем, че чрез програмиране лесно децата се научават да мислят практично. Обвързваме го с роботиката по следния начин… това да конструират робот е предизвикателство и изисква определени умения, но това да създадът логика, с която да го задвижат е следващото ниво.

Предпремачество – Предприемачеството означава креативност! Така даваме шанс на децата да открият своите качества, да творят и да мислят като предприемачи! Посредством практически занятия и игри, младежите се запознават със забавната част на предприемачеството. Същевременно те разбират как да създават продукт и разбират кой е най-добрият начин той да бъде презентиран. Благодарение на съвместната работа, децата откриват своите силни страни.

Може би въпросът е как тези три теми се обединяват? Отговорът изглежда така: Предприемачеството насърчава мислене, което генерира идеи, а предвид развиващия се свят и новите технологии, знанията по роботика и програмиране дават уменията за изпълнението на тази идея. Ако не точните знания и технология, то поне принципа по който може да бъде реализирана. А това е много важно и ценно.

А какво ще правим по време на „Пролетната Академия“? – Накратко казано, децата ще мислят роботи, които може да се използват в реалния свят и да ни помагат в бизнес начинание. Освен да измислят функциониращ опростен прототип чрез ЛЕГО робот и да го програмират, те ще трябва да помислят и върху това каква стойност ще донесе този прототип и колко би струвал. Първите два дни ще добият основни познания във всяка област, а останалите два ще работят върху тяхното практическо използване. Основната идея е да се опитат да създадът нещо изцяло по своя идея, което би могло да се превърне в работещ продукт.

Защо организираме този курс?

Защото за нас е изключително важно да развием интересите на децата към наука, програмиране, роботика и предприемачество. Колкото по-рано стане това, толкова по-голяма стойност ще получат те. Веднъж събудили интереса им, всичко след това е въпрос на време преди те да се превърнат в бъдещи изобретатели, предприемачи и иноватори.

Знаем, че това е амбициозен план и полагаме големи усилия да направим всичко това постижимо… 🙂

Имаме и много готин партньор в това начинание – JA Bulgaria. Организация с над 20 години опит в България, като през това време са обучили над четвърт милион деца, младежи и студенти.

Курсът ще се проведе между 10 и 13 април.

Подробна програма и форма за регистрация може да видите тук: Пролетна Академия 2017

П.С. Местата за участие са силно ограничени. Може да ползвате 70 лв. отстъпка с код: ROBOSPRING

Какви роботи правят децата и как ги програмират може да видите тук:

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!