Хуманоидите като роботи за деца

Хуманоидните роботи са машини, които имат глава, тяло, ръце и крака. Те могат да се движат, да говорят и дори да бъдат наши приятели. Именно техният вид ги прави приветливи и подходящи за обучение на деца. 

Почти всички вече сме чували за първия робот, който притежава гражданство – София! Тя е хуманоид, който може да води разговор, да разбира и имитира човешки емоции. София може би е най-популярният хуманоид, но има и много други впечатляващи роботи за деца.  

роботи за деца

Един от хуманоидите, за който ще ви разкажем, може да срещнете на няколко места в България. Той е един от консултантите на банка ДСК и се казва Pepper. Роботът помага в някои от офисите като говори с клиентите и им показва на вграден дисплей банковите продукти. Недостатъкът му е, че за момента води разговори само на английски език. 

Интересното при Pepper е, че може да танцува и да разказва приказки на по-малките посетители. По този начин можете спокойно да си свършите работата докато детето се забавлява с робота и упражнява знанията си по английски език. 

От БАН също допринасят за роботиката в България. Техните създания Роби и Роберта са хуманоиди, които пишат на кирилица, пеят български песни, танцуват и дори могат да играят баскетбол. Една от най-ценните им характеристики е, че могат да помагат на ученици да усвоят по-лесно различна информация. 

роботи за деца
снимка: БАН

Софтуерът на роботите е направен по такъв начин, че да общуват безпроблемно с деца. За кратко могат да заемат мястото на учител-да изнесат кратка лекция и да разкажат на малчуганите любопитни факти. 

На уроците по програмиране и роботика в “Академия Роботика” не използваме роботи за преподаватели. Но пък по време на курса децата се запознават с хуманоидите, обсъждат как изглеждат тези роботи и сами конструират подобен. Също така научават и до каква степен биха се развили функциите на човекоподобните машините в бъдеще. Разберете как може да участвате в курса ТУК!

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!