fbpx

Предизвикателства и игри с букви

Утре, 24 май, честваме Деня на българската просвета и култура. Или както много деца обичат да казват – Денят на Кирил и Методий.

От екипа на „Академия Роботика“ искаме да ви предложим да използвате свободното време през деня и да го прекарате с децата, докато им показвате буквите или играете интересни игри с тях. Ние сме ви подготвили няколко забавни предизвикателства, които да отправите към малчуганите или да ги изпълните заедно.

Изпишете имената си с по-слабата ръка

Изписването на първата буква и след това на цялото име е едно от първите неща, които децата научават свързано с писмеността. А защо точно днес не направите нещо по-различно и предизвикате малчуганите да се опитат на напишат името си с по-слабата ръка?

Започнете като изпишете заедно имената си, с която ръка ви е по-удобно. След това увеличете трудността и предложете писането с другата. По този начин, освен че ще се забавлявате, децата ще могат да развиват фината си моторика.

Изпишете имената си наобратно (отзад напред)

След като вече детето може да изписва името си и с двете ръце, защо да не опита и отзад напред? Наскоро един от учениците ни се похвали как е използвал името си наобратно за потребителско име в игра и беше много горд, че е се е сетил за това. Днес може би е перфектният повод да предложите на малчуганите тази идея и как могат да го направят.

За първия опит ще е по-удобно, ако вече имат написано името пред себе си. Покажете им с вашето като го напишете с буквите отзад напред и ги оставете след това сами да опитат да го направят с тяхното.

Изпишете имената си отдясно наляво

Може да използвате предизвикателството, за да обясните на децата за подредбата на буквите и как изписваме думите отляво надясно. Но има и езици, като например, арабския, където се изписват отдясно наляво и в него няма главни и малки букви. За малчуганите това ще бъде интересен факт, който със сигурност ще ги впечатли.

Опитайте се заедно да напишете имената си по този начин и вижте крайния резултат. За да е по-интересно, може да опитате и с някои думи, които често използвате, и да сравните крайния резултат с обичайното им изписване.

Морзов код?

Може да обясните на децата за кодираните съобщения и пренасянето на информация. Морзовата азбука, като комбинация от точки и тирета, е доста лесна за предаване и разчитане на съобщения. Също така е забавна за децата, защото могат да научат как да си споделят тайна информация без другите да я разбират.

Започнете с нещо просто като изписване на първото име и кратки думи, за да могат учениците да свикнат. След това може да опитате с изречения и предаване на информация по този начин, за да тренирате тяхното мислене и да се забавлявате.

Кои са будителите свързани с писмеността и книжовността

Предлагаме ви и една лесна онлайн игра, с която децата да се запознаят с будителите и кои са допринесли за обогатяването на езика ни. За тях ще бъде полезно да се запознаят с тази тема и да започнат да разпознават имената и лицата им, както и по какъв начин са допринесли сега да имаме толкова богат език.

Надяваме се, успеете да изпълните всичките предизвикателства, които ви отправихме и да се забавлявате заедно с децата на този така светъл празник.

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!