Ще вземат ли роботите работата ми?

Много проучвания показват, че с времето в много държави, особено в по-развитите такива, роботите ще станат причина за намаляване на работните места. Машините ще автоматизират огромна част от работния процес, за разлика от миналото, когато целта им беше да го оптимизират.

 

Например, в едно от заведенията на McDonalds (в САЩ) клиентите биват обслужвани от роботи. Процесът е следния- клиентът отива при робота и си избира съдържанието на сандвича, който иска. След това просто отива на касата и взима поръчката си,  спестявайки си време да стои на опашка или да чака обслужващия персонал.

 

Друг пример за автоматизация е роботът Hadrian X.

 

Той е построен и програмиран от австралийската компания Fastbrick Robotcs. Работата на Hadrian X е да нарежда тухли за къща. Изключителното при този робот е, че подрежда 1000 (хиляда) тухли за 1 час. Такава бройка може да постигната от двама човека за половин ден или повече.

В един от последните си отчети, World Economic Forum предвижда, че към 2020 година около 5 милиона човека, от развитите държави, ще изгубят работата си заради автоматизираните роботи.

 

Нашият приятел Димитър Райков, заедно с г-н Mubashar Iqbal е разработил приложение – WillRobotsTakeMyJob, което на база тоновете информация и изследвания на тази тема, пресмята какъв е възможния процент в бъдеще Вашата професия да бъде „взета“ от робот. Софтуерът показва, че колкото по-неквалифицирана е длъжността, толкова по-голяма е вероятността тя да бъде автоматизирана от машина.

 

Въпреки всичко, могат да се извлекат и позитиви. А именно, че колкото повече автоматизация има, толкова повече ще се търси висока професионална подготовка. Съответно длъжностите, отговарящи за дейноста на роботите ще бъдат високо платени.

 

Приложението на Димитър Райков можете да видите тук → willrobotstakemyjob.com

 

П.С. При нас вероятността роботите да вземат работата ни е 1.6% ! Напишете в коментарите какъв е процента при Вас и съответно каква е професията Ви 🙂

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!