fbpx

Лято с роботика и програмиране в „Академия Роботика“

Лятната ваканция започна и е време за планиране на летни забавления! Замисляли ли сте се, че може би най-добрия начин за усвояване на нови знания и умения е комбинация от достатъчно свободно време, желание и учене чрез игри.

лятна робо ваканция

В нашите занятия игрите са много, а огромното желание, с което всеки наш ученик очаква часовете по роботика е повече от видимо. Курсовете успешно съчетават знания по роботика, програмиране с различни науки. А решаването на задачите и дискусията около тях развиват важни умения като работа в екип, решаване на проблеми (problem solving skills), меки умения (soft skills), креативно и логическо мислене.

Това лято в “Академия Роботика” отново организираме интензивните курсове по роботика и програмиране. Също така за първи път имаме полудневна лятна РОБО занималня.  И ако се все още се чудите дали детето ви да прекара част от ваканцията при нас, ще се радваме да споделим написаното по-долу.

лятна РОБО занималня

 

Роботиката е забавна и близка до децата

Всяко дете си играе с LEGO и прави различни конструкции тухличка по тухличка. В един момент се случва самия конструктор да не е достатъчно забавен. 

LEGO конструктор

Хубавото е, че този проблем има и решение, защото съществува LEGO роботиката, която е много близка до децата, но и доста по-сложна от самите конструктори, което позволява надграждане на уменията, а също така и чувство за игра, което носят самите части.

От LEGO определят комплектите по роботика като най-подходящи за ученици и студенти 9-22г.. Все пак е широко известно, че те са еднакво интересни за всички над 7г. Единствената разлика е в сложността на роботите, които правят учениците. Според възрастта им те са от робот количка, който избягва препятствия и стигнем до робот от лего, който прави палачинки или полива цветя.

Роботите са неизменна част от бъдещето

роботите_част-от-бъдещето

Роботите заемат все по-голяма част от живота ни. Вече могат да бъдат срещнати роботи за почистване, хуманоидни роботи помощници, и дори роботи, които да оперират хора или изпълняват мисии в Космоса.

Тази наука постоянно се развива и изучаването на роботиката помага на децата да разберат какво роботите могат да правят и какво не могат. Тези знания подготвят децата за бъдещия високотехнологичен свят.

Роботиката и програмирането развиват ценни умения

роботиката развива умения

Докато детето създава конструкция на робота и след това я програмира, усвоява умения, които са важни за неговото личностно и професионално развитие:

  • пространствено мислене 
  • креативно мислене 
  • фина моторика 
  • логическо мислене 
  • алгоритмично мислене 
  • последователност и следване на инструкции

Чрез роботиката също така могат да бъдат разяснени по разбираем и интересен начин различни науки като физика и математика, които звучат сложно на всеки млад изборетател или инженер.

Децата сами създават със собствените си ръце

децата създават сами роботи

Докато правят робот децата осъзнават, че те самите могат да създават. В голяма част от занятията има самостоятелна задача, която те сами трябва да преодолеят основно с конструиране, а не само с програмиране. Например робо-ръка, която може да хване чаша. По този начин виждат на практика как функционират различни механизми и разбират по-добре заобикалящия ни свят. А разглобяването на готовата конструкция дава възможност за подобрения като я изследват по-обстойно. По този начин се стимулира ученето чрез практика, което води по-висока степен на усвояването на новите знания.

Бъдеща професионална реализация в различни сфери 

Много от проблемите в роботиката и програмирането са комплексни. Познанията в тази сфера може да помогнат на биолог, архитект и дори на педагог да намери нови решения и продукти за подобряване на процеса на работа.

Самият процес на програмиране спомага за развиването на практически умения. От ранна възраст децата се научават как един голям и труден за разрешаване проблем може да бъде разбит на доста по-малки като по този начин да го направят по-лесен за решаване. 

Освен това едно от най-ценните умения, което програмирането дава е това, че научава децата да мислят. Да търсят логически и креативен път за решаване на задачите пред тях. Да не се отказват, а да опитват отново и отново. Вярваме, че това им дава основа да вярват, че няма непреодолими трудности.

Убедете се сами в ползите за децата от това да изучават роботика и програмиране като се включите в летните ни курсове!

роботика и програмиране

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!