Второ ниво по роботика и програмиране за деца 7-8г.

Във второ ниво децата надграждат придобитите знания и умения от първо ниво, като усвоят по-сложни конструкции, програмни инструкции и задвижващи механизми. Курсът е посветен на изследването на небесните тела в Слънчевата система и извън нея.

С роботите децата изследват как работи заобикалящия ни свят и опознават света на новите технологии. Развиват своето мислене, експериментират, учат се да решават проблеми и да работят в екип.

Допълнитени теми, които сме обвързали с LEGO роботиката

Във второ ниво от курса учениците на възраст 7-8 г. се докосват до интересни факти за Космоса. Децата конструират роботи и ги програмират да изпълняват задачи в Космоса или да пресъздават поведение на обект от заобикалящия ни свят. Роботите се пускат върху поле, което има за цел да пресъздаде местоположението в Космоса или средата на обекта.

Някои от нещата включени във второ ниво:

– Изучаване на различни механизми, свързани с обекти от околния свят.
– Паралелни процеси.
– Създаване на комплексни програми за управление на роботите.
– Използване на програмни инструкции като: базови и сложни условия, цикъл и др.
– Използване на сензорите на робота.
– Опознаване на науки като физика, математика и др.

По време на курса обясняваме на достъпен език какво е звук, какво е светлина, какво е оборот и много други интересни и важни определения от физиката и математиката. Част от интересните факти, които обсъждаме са:

 • – Как работят катапултите?
 • – Защо птиците могат да летят?
 • – Защо летят самолетите?
 • и други.

Сложността на всичко, което разказваме е съобразена с възрастта на учениците. Съответно не всички теми се разказват на по-малките ученици.

Виж целия учебен план тук.

Онлайн занятия

Онлайн занятията следват тематиката, конструкциите и задачите на присъствените занятия.

За да предадем знанията, свързани с конструиране на роботи, използваме LEGO Digital Designer. След като учениците направят своите конструкции ги изпращат на преподаветеля и занятието продължава във виртуалната среда Virtual Robotics Toolkit. Децата могат да програмират робота и да видят как той решава задачите! Ако пък нещо се обърка, променяме програмата и пускаме отначало!

Създавайки 3D модели в LEGO Digital Designer (LDD), разиваме и компютърната грамотност на децата, пространственото мислене, работата с мишка и клавиатура и решаването на проблеми.

За видео връзката използваме Zoom. След регистрация, ще получите линкове за сваляне на Zoom и LDD, както и кратки инструкции за работа.

Програмиране за деца

Има много ползи от това децата да учат програмиране от ранна възраст. Ипзползваме програма, специално разработена и подходяща за ученици от 1 до 6 клас.

Езикът, с който се програмират роботите, е визуаленспециално разработен от LEGO за обучения по роботика и програмиране. Използва се в много училища и университети. Обхваща основни понятия като условие, цикъл, функция, switch и др. С негова помощ учениците могат интуитивно да разберат и да създадат работещи алгоритми. На по-късен етап всичко научено дава много добра основа за професионално развитие на учениците в сферата на информационните технологии.

Във видеото показваме как изглежда програма, която кара робота да се движи непрекъснато, докато не засече обект пред себе си на по-малко от 20 см. Когато това стане – спира и с помощта на цветния сензор и постъпилите данни взима решение дали да се върне назад или да издаде звуков сигнал, че е невъзможно да продължи. Цялата функционалност е „затворена“ в цикъл и ще се повтаря непрекъснато.

Знания, които се придобиват:

 • Начални познания в областта на:
 • математиката, физиката, информационните технологии и различни науки
 • Основополагащи знания при конструирането на роботи

Умения, които се развиват:

 • Креативно мислене
 • Логическо мислене
 • Решаване на проблеми
 • Пространствено мислене
 • Развиване на фината моторика
 • Работа в екип

Отзиви от родители

Страхотен екип, много са търпеливи с децата и ги провокират да учат повече нови неща! Децата ходят с голямо удоволствие на техните уроци!!!

– Весела Аспарухова

Виж всички отзиви

Нови групи

Оставете актуален мейл, за да ви изпратим информация за следващи групи, нови пробни уроци и други новини около Академия „Роботика“.


Онлайн

Отстъпки, продължителност и плащане – виж тук

Начало
Продължителност
Ден
Цена
Свободни места
Регистрация
------
0879 20 52 53
Позвънете!