Роботика и програмиране в училище!

В началното ниво по роботика децата навлизат по иновативен и достъпен начин в света на програмирането и роботиката. Виждат практическото приложение на математиката и други науки. Изследват как работи заобикалящия ни свят и опознават света на новите технологии. Развиват своето мислене, експериментират, учат се да решават проблеми и да работят в екип.

Нивото е разделено на две части, според това дали учениците са посещавали нашите курсове или се сблъскват с роботика за първи път. Не е необходима предварителна подготовка, децата научават всичко нужно по време на занятията с „Академия РОБОТИКА“, а след това го упражняват с LEGO роботите по забавен начин.

Допълнитени теми, които сме обвързали с LEGO роботиката

„Първо ниво“ е подходящо за ученици на възраст 7-12 г., които за първи път посещават курсовете на „Академия Роботика“.  Децата ще пресъздават интересни механизми и тяхното приложение (катапулт, машина за изстрелване на хартиени самолети и др.). Децата конструират опростени роботи и ги програмират да изпълняват забавни задачи. Във всяко занятие задачите са под формата на игра и за тяхното достигане учениците трябва да работят заедно в екипи.

„Второ Ниво“ могат да се включат учениците, които вече са минали курсове по роботика и програмиране в „Академия Роботика“ поне един срок. Подходящо е за учениците от училищния курс на възраст 7-12 г. Те ще се докоснат до интересни факти за Космоса и ще конструират и програмират роботи, които да изпълняват задачи, свързани с комически тела. Роботите се пускат върху поле, което има за цел да пресъздаде местоположението на тялото в Космоса.

„Трето Ниво“ е подходящ за учениците, които са изкарали цяла учебна година в „Академия Роботика“. Курсът е подходящ за ученици  2-5 клас. Те ще построят роботи, които ще трябва да изпълняват мисии, свързани с планети и тела в Слънчевата система. За да изпълнят тези мисии, ще научат по-сложни програмни инструкции и ще използват пълния набор от сензори, с които роботът ще се ориентира в околната страна.

Повече за темите в курса може да видите в нашия учебен план като натиснете бутона „Учебен план“.

Някои от нещата включени в началната LEGO роботика:

– Изучаване на различни механизми, свързани с обекти от околния свят.
– Научаване на команди за движения с роботите.
– Създаване на програми за управление на роботите.
– Използване на програмни инструкции като: базови и сложни условия, цикъл и др.
– Използване на сензорите на робота.
– Опознаване на науки като физика, математика и др.

По време на курса обясняваме на достъпен език какво са звук, светлина, оборот и много други интересни и важни определения от физиката и математиката. Част от интересните факти, които обсъждаме са:

 • Как работят катапултите?
 • Защо птиците могат да летят?
 • Защо и как летят самолетите?
 • и други.

Сложността на всичко, което разказваме, е съобразена с възрастта на учениците. Съответно, не всички теми се разказват на по-малките ученици.

Катапулт, построен от ученици

Програмиране за деца

Има много ползи от това децата да учат програмиране от ранна възраст. Програмирането, което учат учениците по време на курса, е по програма, специално разработена и подходяща за ученици от 1 до 6 клас.

Езикът с който се програмират роботите е визуаленспециално разработен от LEGO за обучения по роботика и програмиране. Използва се в много училища и университети. Обхваща основни понятия, като условие, цикъл, функция, switch и др. С негова помощ учениците могат интуитивно да разберат и да създадат работещи алгоритми. На по-късен етап всичко научено, дава много добра основа за професионално развитие на учениците в сферата на информационните технологии.

Във видеото показваме как се изглежда програма, която кара роботът да се движи непрекъснато, докато не види обект пред себе си на по-малко от 20 см. Когато го види, спира и с помощта на цветния сензор и постъпилите данни взима решение дали да се върне назад или да издаде звуков сигнал, че е невъзможно да продължи. Цялата функционалност е „затворена“ в цикъл и ще се повтаря непрекъснато.

Знания, които се придобиват:

 • Основополагащи познания по програмиране
 • Познания в областта на:
 • математиката, физиката, информационните технологии и различни науки
 • Основополагащи знания при конструирането на роботи

Умения, които се развиват:

 • Креативно мислене
 • Логическо мислене
 • Пространствено мислене
 • Решаване на проблеми
 • Работа в екип
 • Развиване на фината моторика

Отзиви от родители

Страхотен екип, много са търпеливи с децата и ги провокират да учат повече нови неща! Децата ходят с голямо удоволствие на техните уроци!!!

Весела Аспарухова

График и Регистрация

Изберете училище, за да видите графикът с дати и часове за него.

За да запишете ученик е задължително да попълнете формата. За целта, след като изберете училище, натиснете върху „Записване“ в избрания от Вас ден и час. Ще бъдете пренасочени към форма за регистрация.

Стъпка 1: Изберете училище1) Цената за курсът е за целия учебен срок .
2) В цената на курса по роботика са включени всички необходими учебни материали.
3) Курсът се провежда веднъж седмично
4) Братя и сестри ползват 25% отстъпка от едната цена.
5) Когато местата са изчерпани, може да Ви запишем като резерва за съответната група.
6) *Цената на курса е, може да бъде платена разсрочено на 2 вноски.
7) Заплащането се извървшва само по банков път.
8) Крайният брой уроци може да варира в зависимост от празници, почивни дни, непредвидени ваканции от МОН и други обстоятелства, независещи от “Академия Роботика”.

Стъпка 2: Попълнете формата

Попълнете формата, за да заявите участие в курс.

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Вашият Телефон (задължително)

Име на детето (задължително)

Клас (задължително)

Възраст на детето (задължително)
(Попълнете месец и година на раждане)

 • Месец
 • Година

Училище (задължително)

Ниво (задължително)

Удобен ден и час (задължително)

Начин на плащане (задължително)

Начин на плащане (задължително)

Начин на плащане (задължително)

0879 20 52 53
Позвънете!