fbpx

Роботика и програмиране в училище!

В началното ниво по роботика децата навлизат по иновативен и достъпен начин в света на програмирането и роботиката. Виждат практическото приложение на математиката и други науки. Изследват как работи заобикалящия ни свят и опознават света на новите технологии. Развиват своето мислене, експериментират, учат се да решават проблеми и да работят в екип.

Нивото е разделено на две части, според това дали учениците са посещавали нашите курсове или се сблъскват с роботика за първи път. Не е необходима предварителна подготовка, децата научават всичко нужно по време на занятията с „Академия РОБОТИКА“, а след това го упражняват с LEGO роботите по забавен начин.

Допълнитени теми, които сме обвързали с LEGO роботиката

„Първо ниво“ е подходящо за ученици на възраст 7-12 г., които за първи път посещават курсовете на „Академия Роботика“.  Децата ще пресъздават интересни механизми и тяхното приложение (катапулт, машина за изстрелване на хартиени самолети и др.). Децата конструират опростени роботи и ги програмират да изпълняват забавни задачи. Във всяко занятие задачите са под формата на игра и за тяхното достигане учениците трябва да работят заедно в екипи.

„Второ Ниво“ могат да се включат учениците, които вече са минали курсове по роботика и програмиране в „Академия Роботика“ поне един срок. Подходящо е за учениците от училищния курс на възраст 7-12 г. Те ще се докоснат до интересни факти за Космоса и ще конструират и програмират роботи, които да изпълняват задачи, свързани с комически тела. Роботите се пускат върху поле, което има за цел да пресъздаде местоположението на тялото в Космоса.

„Трето Ниво“ е подходящ за учениците, които са изкарали цяла учебна година в „Академия Роботика“. Курсът е подходящ за ученици  2-5 клас. Те ще построят роботи, които ще трябва да изпълняват мисии, свързани с планети и тела в Слънчевата система. За да изпълнят тези мисии, ще научат по-сложни програмни инструкции и ще използват пълния набор от сензори, с които роботът ще се ориентира в околната страна.

Повече за темите в курса може да видите в нашия учебен план като натиснете бутона „Учебен план“.

Някои от нещата включени в началната LEGO роботика:

– Изучаване на различни механизми, свързани с обекти от околния свят.
– Научаване на команди за движения с роботите.
– Създаване на програми за управление на роботите.
– Използване на програмни инструкции като: базови и сложни условия, цикъл и др.
– Използване на сензорите на робота.
– Опознаване на науки като физика, математика и др.

По време на курса обясняваме на достъпен език какво са звук, светлина, оборот и много други интересни и важни определения от физиката и математиката. Част от интересните факти, които обсъждаме са:

 • Как работят катапултите?
 • Защо птиците могат да летят?
 • Защо и как летят самолетите?
 • и други.

Сложността на всичко, което разказваме, е съобразена с възрастта на учениците. Съответно, не всички теми се разказват на по-малките ученици.

Катапулт, построен от ученици

Програмиране за деца

Има много ползи от това децата да учат програмиране от ранна възраст. Програмирането, което учат учениците по време на курса, е по програма, специално разработена и подходяща за ученици от 1 до 6 клас.

Езикът с който се програмират роботите е визуаленспециално разработен от LEGO за обучения по роботика и програмиране. Използва се в много училища и университети. Обхваща основни понятия, като условие, цикъл, функция, switch и др. С негова помощ учениците могат интуитивно да разберат и да създадат работещи алгоритми. На по-късен етап всичко научено, дава много добра основа за професионално развитие на учениците в сферата на информационните технологии.

Във видеото показваме как се изглежда програма, която кара роботът да се движи непрекъснато, докато не види обект пред себе си на по-малко от 20 см. Когато го види, спира и с помощта на цветния сензор и постъпилите данни взима решение дали да се върне назад или да издаде звуков сигнал, че е невъзможно да продължи. Цялата функционалност е „затворена“ в цикъл и ще се повтаря непрекъснато.

Знания, които се придобиват:

 • Основополагащи познания по програмиране
 • Познания в областта на:
 • математиката, физиката, информационните технологии и различни науки
 • Основополагащи знания при конструирането на роботи

Умения, които се развиват:

 • Креативно мислене
 • Логическо мислене
 • Пространствено мислене
 • Решаване на проблеми
 • Работа в екип
 • Развиване на фината моторика

Отзиви от родители

Страхотен екип, много са търпеливи с децата и ги провокират да учат повече нови неща! Децата ходят с голямо удоволствие на техните уроци!!!

Весела Аспарухова

График и Регистрация

За да запишете ученик се обадете на тел: 0879 20 52 53.

1) Цената за курсът е за целия учебен срок и се провежда веднъж седмично.

2) В цената на курса по роботика са включени всички необходими учебни материали.

3) Братя и сестри ползват 25% отстъпка от едната цена.

4) Когато местата са изчерпани, може да Ви запишем като резерва за съответната група.

5) Заплащането се извървшва само по банков път. Цената на курса може да бъде платена разсрочено на 2 или 4 вноски.

6) Крайният брой уроци може да варира в зависимост от празници, почивни дни, непредвидени ваканции от МОН и други обстоятелства, независещи от “Академия Роботика”.

Важно: местата в групите са краен брой. След изчерпване на местата, учениците се записват като чакащи.

0879 20 52 53
Позвънете!