fbpx

Роботика през април

Следвайки препоръките във връзка със световната пандемия, екипът на „Академия Роботика“ взе решението да направи промени свързани със занитията по роботика и програмиране. На всички родители, които са записали децата за курсовете, им беше направено предложение учениците да посещават онлайн занятия или да се включат в присъствени след приключването на извънредното положение.

  • Присъствено – децата ще изчакат до приключването на извънредното положение, за да посещават физически занятията по роботика;
  • Онлайн – децата да посещават занятията от домовете си през платформата Zoom.

През изминалия месец успешно ангажирахме голяма част от децата да се забавляват и да конструират и управляват роботите си виртуално. Целият ни екип полага усилия за подобряването на онлайн обучението, за могат учениците да продължат да учат и да се запознават със света на технологиите. Занятията са адаптирани към новия начин на преподаване, а обвързаните теми остават непроменини, за да могат децата да свържат конструкциите си с различни обекти и интересни факти.

Онлайн курсове през лятото

Колкото се отнася до близкото бъдеще решихме през лятото да предложим онлайн интензивни курсове по роботика и програмиране. Продължителността им ще бъде 2 седмици (10 работни дни) като могат да бъдат посещавани през седмицата или през уикенда. Самите занятия ще бъдат на тема Космос, което ще позволи на децата да опознаят различни космически обекти с помощта на роботи, както и да научат любопитни факти за Слънцето, планетите, астероидите и много други.

Какво представляват онлайн занятията?

За деца 5-6 години

Най-малките ни ученици използват виртуална платформа, в която могат да управляват робота Kubo. Отново използват тематични полета, върху които създават първите си кодове от блокчета с инструкции. А изучаваните теми остават непромени и децата опознават животните, космоса и заобикалящия ги свят.

За деца 7-12 години

Децата, които опознават роботиката чрез LEGO, строят роботите си вируално на LEGO Digital Designer. Това им позволява да видят отделните части и да използват креативността и логическото си мислене, за да ги свържат. За съжаление, не могат да ги управляват през платформата и преподавателят има готов робот, на който да изпълнява създадените от учениците програми. По този начин те имат възможността да видят как кодът им се превръща в реално движение и лесно могат да видят, ако са допуснали грешка.

За деца 13-16 години

По-големите ученици нямат възможността да строят mBot виртуално, но това не пречи на преподавателите да достигнат до LDD (LEGO Digital Designer). По този начин, макар и с различни части, децата отново изучават конструкции като например катапулт и космическа ракета. Програмирането и изпълнението на задачите се извършва по същия начин като при занятията с LEGO, но на различна платформа и с mBot конструкция.

Въпреки неочакваната ситуация е важно децата да продължат да бъдат ангажирани в дейности, които да развиват техните знания и умения. Именно за това от „Академия Роботика“ правим всичко възможно да се адаптираме към промените и да продължаваме да представяме на учениците ни света на технологиите.

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!