fbpx

Симулатор за LEGO роботи

През последните месеци на онлайн обучения тествахме различни методи на работа и софтуери, с които да пресъздадем най-близо преживяването в учебните ни зали. За момента най-доброто решение, което изпробвахме е виртуалния симулатор за роботи VRT (Virtual Robotics Toolkit).

За моделирането на роботите децата използват софтуера LEGO Digital Designer (LDD), който е специално разработен от LEGO за работа с деца. След като моделират своя механизъм или робот го пускат в симулатора и го програмират през вече познатия им софтуер от уроците ни (LEGO Mindstorms EV3 Labs).

Това, което виждате на видеото по-долу е симулация на програма, с която робота се движи, докато не засече обект пред себе си. След това го прихваща и връща в началната точка.

Симулаторът има директна връзка със софтуера за програмиране на LEGO роботите и децата могат в реално време да тестват програмите си. Програмата от видеото по-горе е следната:

Други предимства на симулатора

Може да се симулират гравитация, инерция, маса и други физични понятия и величини. С различната гравитация децата могат да тестват поведението на своите конструкции на различни планети. Също така могат да променят масата, наклон и т.н. върху обектите на полето и да видят резултатите в реално време.

via GIPHY

Софтуерът е с платен лиценз и всички симулации се тестват при преподавателите по време на заниманията. Учениците на „Академия Роботика“ НЕ е необходимо да закупуват софтуера.

Може да го свалите от тук: https://www.virtualroboticstoolkit.com

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!