fbpx

Фина моторика в роботиката

Какво точно представлява фината моторика?

Тя включва движението на по-малки мускулни групи като ръцете, пръстите и китките. Фините моторни умения помагат на децата да започват да се справят сами в ежедневните дейности като миенето на зъбите, храненето, писането, а дори и говоренето.

Как роботиката помага за развитието на фината моторика? 

Роботиката с LEGO е съставени от многобройни малки части в най-различни форми и големина. Всички тези частици трябва децата да ги сглобят по един определен модел, така че накрая да се получи робот. Цялата задача е свързана само с работата на ръцете и пръстите, което помага за развитието на моториката без дори учениците да разбират. Роботиката е интересна, практична и много близка до децата, тъй като приемат процеса на учене като една игра. И ако преди не са успявали да произнесат някоя буква правилно, то след като започнат упражненията, чрез строенето на роботи, подобряват дори и говора си! Това се получава, защото формирането на речта се извършва под влияние на импулсите от пръстите на ръцете. 

Защо е важно това развитие?

Още от ранна детска възраст е важно да се наблегне върху развитието на моторните умения, защото те са ключа към по-нататъшното развитие на детето. Именно затова и в курсовете по роботика обръщаме внимание на това всяко дете да се докосне до всички LEGO части и да се опита да ги сглоби в конструкция!

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!