Робопрахосмукачките – роботи за деца

Чистенето вкъщи е едно от задълженията, с които децата се запознават от ранна възраст. Започват с подреждане на играчки, преминават към почистване на прах и идва моментът, когато прахосмукачвата става техен приятел. Е, може би не точно приятел. 

Роботизираните прахосмукачки навлизат в домове и вече не е лукс притежанието на такъв автоматичен уред. Интересното е, че освен за почистване може да бъде използвана като образователен робот за децата. С него може да се научи приложението на различни сензори, алгоритми и понятия като енергоефективност. 

Робо прахосмукачката е уред, който на функция наподобява обикновената прахосмукачка. Разликата е, че роботът е малък, движи се сам и почиства пода без нуждата от човешка намеса. Препоръчително е преди използването му да се приберат малки играчки и предмети, защото те лесно биха се заклещили в него.  

След като вече се запознахме накратко какво е робо прахосмукачката и как работи, може би се чудите как може да бъде използвана за обучение? В училище по роботика “Академия Роботика” децата строят и програмират LEGO робот чистач, който се движи на принципа на робо прахосмукачката. Продължете да четете, за да разберете какво научават учениците по време на занятието.

Как се движи робо прахосмукачката?

Робо прахосмукачките и роботите, които децата конструират от LEGO се задвижват от мотори. По този начин се задействат колелата за движение и четката за почистване. В уредите за почистване системата за прахосмучене също се задвижва от мотори. 

Как се ориентират в стаята?

За да могат да се ориентират в стаята и да не се сблъскат с предметите, роботите използват сензори. LEGO роботът за деца използва ултразвуков сензор, за да може да разбере на каква далечина се намират обектите и да избегне сблъсък с тях. 

Уредът у дома притежава и сензори за допир, за да може като се доближи до мебел, която не е успял да засече да обърне посоката. А за да не се заклещи под дивана, робо прахосмукачката има ултразвукови сензори и на горната повърхност. 

Интересно е, че повечето прахосмукачки картографират стаята. Също така с помощта на сензори се ориентират колко са отдалечени стените и предметите, за да може по време на чистене да избегне препятствията.

Как чистят роботите?

Някои от моделите, както и LEGO роботите за деца използват енергоефективност. Това значи, че четката за почистване се задвижва само когато уредът засече боклук. На курса по роботика и програмиране докато децата се забавляват, научават, че по този начин се пести енергия и може да се почисти максимално много пространство при едно зареждане. 

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!