Програмирането-стъпка към бъдещето на децата

Технологиите заемат все по-голяма част от живота ни и все по-често се превръща в необходимост да умеем да работим с тях. Това не е причина да се притесняваме, а възможност да се научим да ги използваме максимално в наша полза. Опциите, които ни предоставят новите технологии са безкрайни. При правилно програмиране, чрез технологиите може да си спестим голяма част работата. Това ни позволява да се заемем с нещо по-важно.   

За да бъдат подготвени децата за бъдещето, много компании създават различни “играчки”, които да ги запознаят с основите на програмирането. Те представят инструкциите не с цифри, знаци и букви, а по визуален начин. Така  докато децата играят, неусетно възприемат принципите на науката. Пример за това е малкият робот Kubo, който се използва от 5-6 годишните и се програмира с помощта на пъзел блокчета с инструкции

В “Академия Роботика” един от курсовете, които организираме, е точно с Kubo! Може да научите повече за тук: 

Любимата на милиони деца платформа- LEGO също може да се използва за програмиране. От компанията са се погрижили, когато децата надраснат любимия си конструктор, да имат възможност да развиват своите умения на следващ етап. Комплектите LEGO Mindstorm EV3 са използвани в цял свят от деца,ученици и студенти за навлизане в света на роботиката и програмирането. 

Повече информация за курсът „Въведение в LEGO роботиката“ за деца 7-8г. може да откриете тук: 

Повече информация за курсът „LEGO роботика“ за деца 9-12г. може да откриете тук: 

Докато децата се забавляват с различни игри, роботи и програмирането им, те неусетно развиват или подобряват умения които са необходими за в бъдеще. Може би най-важното от тях, което ще използват навсякъде е това да не се отказват и да разбиват големия проблем на по-малки и въответно решаването му на стъпки. Създаването на програма, която работи отнема време и няколко опита. А често се налага и тя да бъде разделена на малки логически части.

Минавайки през предизвикателства с роботите, учениците се научават да мислят последователно и креативно.

Имайки началните познания как работят алгоритмите и какви са принципите на програмирането, децата имат готовност в бъдеще да заемат позиции в сфератата на технологиите.

А уменията, които развиват са ценни независимо от професията, в която изберат да се развиват! 

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!