Програмиране за деца с робота Kubo

Програмирането е една от основните умения, които ще се търсят все повече в света на технологиите, в който живеем. Но на каква възраст децата са готови да се потопят в тази сфера и да разберат как се дават инструкции на машините? 

Отговорът на този въпрос зависи от самото дете и как то се развива. В “Академия Роботика” най-малките ни курсисти са на 5 годишна възраст. Те не строят роботи като по-големите деца, а използват готов, който се казва Kubo и може да се програмира с логически блокове.

Kubo е малък, забавен и е предназначен за деца над 4 годишна възраст. Той се използва за да въведе най-малките деца в програмирането по интересен начин без нуждата на екран или специален софтуер. 

И може би ще зададете въпроса как толкова малки деца се научават да програмират? Kubo се движи с помощта на пъзел блокчета с изобразени на тях инструкции, които в най-простия вариант са под формата на стрелки. Децата ги подреждат като пъзел върху специално поле, за да стигнат от точка А до точка Б. Редят блокче след блокче и неусетно вече има създаден алгоритъм! 

Роботът не се ориентира по картинките. Те са само изобразени само в помощ на децата. Във всяко блокче има вграден чип и когато роботът мине върху него разчита инструкцията и я изпълнява. Учениците тестват програмите, виждат реално какво изпълнява роботът и при нужда правят промени, за да изпълнят задачата си успешно.  

По време на занятията се изучава материал обвързан с формирането на земята, появата на животните, човека и света, какъвто го познаваме днес и очакваме да се развие в бъдеще. В началото на всеки учебен час, в зависимост от темата, децата конструират с LEGO, изрязват или оцветяват обект, който ще участва в занятието. Това се прави, защото освен знания по програмиране имаме за цел децата да развият креативността си и да свържат новите знания със заобикалящия ни свят. Така учебният материал се усвоява по-бързо и лесно. 

Силно вярваме, че програмирането с Kubo дава възможност на най-малките ни курсисти да развиват различни умения, които са ключови за бъдещето им още в ранна детска възраст. Освен новите знания децата тренират работа в екип, фина моторика, пространственото и алгоритмично мислене. 

Може да намерите повече информация за курсовете по роботика и програмиране за деца 5-6г. тук 

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!