Програмиране за деца с LEGO

Децата растат бързо, но има играчки, които остават с тях дори след като започнат училище. А замисляли ли сте се дали любимата играчка може да се превърне в образователно средство? 

Въведение в роботиката и програмирането за с LEGO е доста добра идея за деца на почти всякаква възраст. От първокласници, та чак до тийнейджъри. Дори част от комплектите се използват и в различни университети, заради лесната работа с тях. Основно говорим за комплектите от серията LEGO Mindstorms и по-специално ev3. Те са предназначени за обучение по роботика като са съставени от вече познати за учениците части. LEGO роботите предлагат много възможности, които да заинтригуват учениците и да им покажат колко забавно може да бъде програмирането. 

С LEGO роботиката децата разбират как функционират роботите и пред какви предизвикателства се изправят техните създатели.  Учениците могат да строят и разглобяват конструкциите, да ги подобряват и да им добавят различни детайли, които им трябват за изпълнението на специфични задачи. Ако задачата е да се пренесе предмет, то те трябва да намерят решение на това как да направят конструкцията, с която да хванат и преместят предмета.

След като имат готови роботи е забавно да се изпълняват различни предизвикателства с тях. За тази цел децата трябва да ги програмитат. Езикът, с който се програмират LEGO роботите е визуален и специално разработен за обучения по роботика и програмиране. Използва се в много училища и университети по света. С негова помощ учениците интуитивно могат да разберат и създават работещи алгоритми.

Самите програми се създават на специален софтуер, където се поставят блокчета с инструкции към стартов бутон. Когато се стартира програмата, инструкциите се изпълняват от ляво на дясно. Споделяме видео, където сами можете да видите как децата програмират с LEGO.

Когато програмата е готова се сваля на брика, от който се управлява робота, и се пуска. По този начин децата виждат създадените от тях програми в действие. При направени грешки те имат възможност да ги видят нагледно, анализират и премахнат. 

С LEGO програмирането децата научават основни понятия като условие, цикъл, функция и други. Тези знания им дават отлична основа за професионално развитие в сферата на информационните технологии

В Академия роботика организираме курсове по LEGO роботика и програмиране за деца. Подходящата възраст за тях е 7-12г. 

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!