MakeX – състезание по роботика вече и в България

MakeX е едно от водещите състезания по роботика за ученици в света. Ще се проведе за първи път в България на 16 ноември в София! Основната цел на организирането му е насърчаването на обучението в сферата на техническите науки. За децата участието в подобно състезание е вълнуващо и забавно, защото ги ангажира с решаването на реални проблеми с помощта на роботи. 

MakeX не е просто състезание! То въвлича деца на възраст между 6 и 16г. в света на технологиите. Докато участниците изпълняват зададените задачи, се научават да работят в екип, да бъдат креативни и да разрешават проблеми. И всичко това докато се забавляват. 

Състезанието MakeX е тематично като тази година децата ще бъдат градски защитници (City Guardians). Това означава, че отборите ще търсят решения на проблеми от ежедневието като рециклиране и реагиране при кризисни ситуации. За да бъде възможно най-реално има специална арена за изпълнение на предизвикателствата. 

Състезанието по роботика ще бъде разделено на 2 етапа – автоматичен и ръчен. В автоматичната част децата ще трябва да програмират роботите, за да решат зададени задачи без да се налага да се намесват по време на изпълнението. По време на ръчното управление участниците ще трябва да поемат контрола и да работят в екип с друг отбор, за да преодолеят заедно зададеното предизвикателство.

Основни критерии, по които ще бъдат оценявани отборите са дизайнът на робота и написаната програма. Освен това под внимание ще бъдат взети умението за работа в екип и решаване на проблеми. 

Всеки отбор ще има 30 дни на разположение за подготовка с ментор, който ще дава насоки на участниците и ще създават отборен дух. Това време е необходимо на децата, за да могат да конструират и подобряват роботите си и да се научат как да ги програмират. От “Академия Роботика” ще бъдат предоставени зали, където да тренират отборите, арена за упражнения и робот за подготовка, с който след това ще участват на състезанието. 

За участие в MakeX e необходим отбор от трима – 2 деца и ментор, който преминава през обучение. Децата на възраст между 6 и 16г. могат да се запишат както в екип, така и индивидуално. Когато участникът е записан самостоятелно, организаторите му намират подходящ партньор от другите записани. 

Вашият коментар

0879 20 52 53
Позвънете!